• English (UK)

- Vizsgált események

BA-2008-302-5-01: A Vb javasolja a NKH-nak, hogy a nagy forgalmú pályaudvarokon az infrastruktúra működtetőtől követelje meg olyan rendszer bevezetését és alkalmazását a fenntartási munkák engedélyezésére és előjegyzésére, amelyben az előjegyzés nagyobb állomásokon is ésszerűen végrehajtható, és nagy vonatforgalom mellett sem veszik el a pályán végzett munkákra vonatkozó információ.
A biztonsági ajánlás kiadását indokolja, hogy a fennálló szabályozás mellett a munkavezető a munkavégzés tényét személyesen köteles előjegyezni a fejrovatos előjegyzési naplóban, amely nagy állomásokon jelentős időszükséglettel jár – különösen a rendelkezésre álló munkaidőhöz mérten, és ösztönöz a szabályoktól eltérő gyakorlat kialakulására. Emellett a pályaudvar nagy forgalma mellett a fejrovatos előjegyzési naplóban folyamatosan keletkező forgalmi bejegyzések sora a munkavégzésre vonatkozó információt elfedheti, továbbá ez a bejegyzés a főrendelkezőnél van, míg mozgásokat más dolgozók is irányíthatnak. Ezzel nagy a kockázata, hogy akár a munkát végzőkre, akár magukra a menetekre veszélyes járműmozgásokra kerüljön sor.

BA-2008-302-5-02:
A Vb javasolja a NKH-nak, hogy az infrastruktúra működtetőktől követeljen meg a különböző biztosítóberendezések lehetőségeinek figyelembe vételével előírt eljárásokat a munkába vett vágányok, vágányrészek felé történő vágányút-beállítás kizárására.

A biztonsági ajánlást a Vb azért tartja szükségesnek, mert ilyen módon hatékony gépi megoldással kiegészíthető a munkát végzők jelenleg forgalmi személyzet emlékezetére, figyelmére alapozott védelme (pl. kizárások, váltók egyéni lezárása más irányban, stb.).

BA-2008-302-5-03: A Vb javasolja az NKH-nak, hogy a pályahálózat működtetők közreműködésével kezdeményezze a lassúmenet jelzők kitűzésére vonatkozó szabályok felülvizsgálatát, és az ellenőrzések során szerezzen érvényt a lassúmenet jelzők kitűzésére vonatkozó szabályok betartásának; továbbá annak, hogy a kitűzés összhangban legyen a lassúmenet kimutatással.

A biztonsági ajánlás kiadását indokolja, hogy a baleset kapcsán konkrétan megvizsgált területen a kitűzött lassúmenet jelzések nem feleltek meg a vonatkozó előírásoknak, nincsenek összhangban a lassúmenet kimutatással, és ellentmondásosak is. Továbbá több esetben a hatályos előírások nem is tarthatók be.