• English (UK)

- Vizsgált események

BA2011-608-5-01: A Vizsgálóbizottság a vizsgálat során megállapította, hogy a Ferencvárosi Kocsiszín kiágazási váltóját haladó villamos alatt átállították. A váltóállítást megakadályozó berendezés kialakítása (elektromos retesz) nem minden esetben gátolja meg a váltó állítását - pl. hálózati feszültség kimaradása következtében nem megvalósult/ nem szándékoltan oldott reteszelést követően, - annak ellenére, hogy azon jármű közlekedik. A Vb további megállapítása, hogy nem lehet megállapítani, hogy az érintett váltó állítását melyik váltóállító kezelő felületről (három van) végezték.

A Közlekedésbiztonsági Szervezet javasolja a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak, hogy vizsgálja meg a Könyves Kálmán krt.-on levő Ferencváros Kocsiszín kiágazás jelenlegi váltóállító és fedezőjelző berendezésénél az esetleges feszültség kimaradás biztonsági kockázatát, és annak átalakításával biztosítsa annak kiküszöbölését.

A Vb véleménye szerint az ajánlás elfogadása és végrehajtása esetén a kiágazási váltók állítását kizárólag a járművezetők kezdeményezhetnék, ezáltal az elektromos retesz meghibásodása esetén is minimalizálható a haladó járművek alatti váltóállítás kockázata.