• English (UK)

- Vizsgált események

BA-2010-459-01 A Vb az esemény vizsgálata során, annak bekövetkezésével közvetlen okozati összefüggésbe nem hozhatóan megállapította, hogy a vonat-befolyásoló berendezés nélküli közlekedés F 2. sz. utasítás 12.3.11 pontjában megengedett kivételei közül a „csomóponti és sajátcélú vasúti pályahálózatot kiszolgáló vonatok” meghatározása (F 2. sz. utasítás 1.2.13.) nem kellően pontos. E fogalom-meghatározás ugyanis a „kiszolgálás szempontjából hozzá tartozó szolgálati helyek közötti vonat” fogalmát használja, amelynek meghatározását a Vb. nem lelte fel. E meghatározás hiányában azonban a vonatbefolyásoló berendezés alkalmazásának kötelezettsége (F 2. sz. utasítás 12.3.11.) alóli kivételek tetszőlegesen széles körben alkalmazhatók, amely lehetőséget biztosít e fontos szabály megkerülésére.

A Vb javasolja a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak, hogy az érintett vasútvállalatokkal együttműködve vizsgálja felül a „csomóponti kiszolgáló menetek” közlekedtetésére vonatkozó szabályokat, hozzon hatékony intézkedést annak érdekében, hogy az elegyrendezést végző szolgálati helyek esetén pontosan meghatározásra kerüljenek a kiszolgálás szempontjából hozzá tartozó szolgálati helyek, így valóban csak kivételesen és indokolt esetben tegyék lehetővé az infrastruktúrának megfelelő vonatbefolyásoló berendezés nélküli közlekedést.

A biztonsági ajánlás megvalósításával elérhető, hogy az infrastruktúrának megfelelő vonatbefolyásoló berendezés nélküli közlekedés szabályai egyértelműek legyenek, és valóban csak kivételesen indokolt, szűk körben váljanak alkalmazhatóvá.