Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet

Biztonsági ajánlások a 2005-168 számú eseményhez
Kategória: Accident
Esemény helye, ideje: Mikebuda , Hungary, 2005.07.23. 18:58:00
A légijármű típusa: KAMOV - KA-26
Lajstromjel: HA-MRK
Üzembentartó:
Kivizsgálás hatásköre -
Az esemény leírása
One blade then the reductor also got torn off the gearbox. The helicopter impacted the ground and burnt down. A felső lapátsor egy lapátja leszakadt. A fellépő rezonancia miatt a helikopter reduktora a központi rekeszből kiszakadt, a légijármű lezuhant és kigyulladt.

Biztonsági ajánlások:
AMI2005-168_1:A PoLéBiSz által 2005-166 számon vizsgált HA-MZH lajstromjelű KA-26 típusú helikopter Csanádpalota térségében 2005.07.21-én bekövetkezett légiközlekedési balesete során a reduktor a tartópillérrel és a forgószárnyakkal együtt kiszakadt a központi rekeszből, ezért a KSZB elnökének 1523/2005 számú levelében az alábbi azonnali biztonsági intézkedéseket javasolta: „A 13/2000. (V.31) KHVM-HM-EÜM együttes rendelet 35.§ (1) bekezdésére hivatkozva, mint a szakmai vizsgálóbizottság elnöke azonnali megelőző intézkedésnek javasolom a Polgári Légiközlekedési Hatóságnak, hogy:
· rendelje el a magyar lajstromban levő KA-26 típusú helikopterek üzemeltetői számára a reduktor rekesz falainak, a pajzsnak és a kötőelemek ellenőrzését,
· a KA-26 típusú helikopterek repülését függessze fel az ellenőrzések végrehajtásáig." Mivel 2005. július 24-én Mikebuda térségében, az elsődleges helyszíni vizsgálatok alapján, ugyanazon üzemeltető, ugyanolyan típusú helikopterével hasonlónak látszó baleset következett be, amely egy ember életét követelte, ezért az alábbi azonnali megelőző intézkedést javaslom: - mivel az elsődleges információk szerint a második esetben érintett helikopteren munkakezdés előtt repedésvizsgálatot végeztek és nem találtak hibát, az érintett típus és üzemeltető működését azonnal függessze fel.

Biztonsági intézkedések: -

Előző Ajánlások Következő