Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet

Biztonsági ajánlások a 2005/067 számú eseményhez
Kategória: Incident
Esemény helye, ideje: Debrecen, Hungary, 2005.04.16. 16:15
A légijármű típusa: Apolló CXMD - (not coded)
Lajstromjel: 26-42
Üzembentartó:
Kivizsgálás hatásköre Üzemeltető
Az esemény leírása
Debreceni repülőtéren a leszálló helikopter (MI-2 típus) rotorszele a hangár közelében leállitott (a gépen karbantartást végezetek) motoros függővitorlázógépet felboritotta.

Biztonsági ajánlások:
BA2005-067_1: A KSZB javasolja az Airport Debrecen Kft-nek, hogy bár a helikopter a szabályoknak megfelelően végezte repülési pályáját a földi esemény mégis bekövetkezett, ezért felülvizsgálatra javasolt a sárkánynak - vagy bármilyen szerkezetnek a gurulóút oldalbiztonsági sávjában történő tárolása, vagy nyűgözése.
BA2005-067_2: A KSZB javasolja az Airport Debrecen Kft-nek, hogy a debreceni repülőtérrendbe vezessen be korlátozásokat a hangárból ki-és bepakolás időszakára annak érdekében, hogy a légijárművek és más eszközök a gurulóutak oldalbiztonsági sávjában ne képezzenek akadályt.
BA2005-067_3: A KSZB javasolja a BASe Kft-nek, hogy a debreceni mentőhelikopternek alakítson ki olyan készültségi helyet, hogy ne képezzen akadályt a gurulóút oldalbiztonsági sávjában.
BA2005-067_4: A KSZB javasolja az Airport Debrecen Kft-nek, hogy ismertesse az esetből levonható tanuságokat az odatelepített szervezetek számára.

Biztonsági intézkedések: -

Előző Ajánlások Következő