Szakmai vizsgálat során hozott biztonsági ajánlások

 

BA2016-189-4-1

A Közlekedésbiztonsági Szervezet Vizsgálóbizottsága a szakmai vizsgálat során azt tapasztalta, hogy a siklórepülő eszközökkel folytatott repülések és az azokkal összefüggő tevékenységek végrehajtásának szabályai hiányosak, nem adnak elegendő támpontot a résztvevők számára a biztonságos üzem – fizikai és személyi – környezetének kialakítására. Ezért:

a Közlekedésbiztonsági Szervezet javasolja a közlekedésért felelős miniszternek, hogy az érintett szakmai szervezetek bevonásával, jogszabályban határozza meg a siklórepülő eszközökkel folytatott repülések és az azokkal összefüggő tevékenységek végrehajtásának szabályait.

Az ajánlás elfogadása és végrehajtása esetén a Vizsgálóbizottság véleménye szerint a siklórepülő eszközökkel folytatott repülések és az azokkal összefüggő tevékenységek végrehajtásának szabályozás hiányosságaiból adódó kockázatai csökkenthetők.



BA2016-189-4-2

A Közlekedésbiztonsági Szervezet Vizsgálóbizottsága a szakmai vizsgálat során azt tapasztalta, hogy a Siklórepülő Szövetség Működési Kézikönyve és Képzési Tematikájának, - amelyeket az esetben érintettek alkalmaztak - egyes részei félreérthetőek, továbbá egyes alkalmazott szerep- és feladatkörök (Startmarsall, stb) meghatározását nem tartalmazzák, illetve a dokumentumok koherenciája nem teljes. Ezért:

a Közlekedésbiztonsági Szervezet javasolja a Siklórepülő Szövetségnek, hogy vizsgálja felül kézikönyveit, beleértve a gyakorlóterepre, a meteorológiai feltételekre és a repülések végrehajtási folyamataira vonatkozó részek, valamint azon szerep- és feladatkörök pontosítását, melyeket a repülések folyamán alkalmaznak, de feladatuk és feltételeik nem, vagy nem egyértelműen meghatározottak.

Az ajánlás elfogadása és végrehajtása esetén a Vizsgálóbizottság véleménye szerint a Siklórepülő Szövetség által szervezett üzemek résztvevői egyértelműen megismerhetik a működés és a képzés, illetve az abban való részvétel feltételeit, ezzel a félreértésekből és a szakmai szabályozatlanságból adódó kockázatok csökkenthetők.