• English (UK)

- Vizsgált események

BA2013-764-5-1: A KBSZ Vizsgálóbizottsága a szakmai vizsgálat során megállapította, hogy Rákosrendező állomás 507 sz. váltójának állítási távolsága 310,1 m. Ekkora távolság esetén a vonatkozó szabvány kétirányú retesz alkalmazását írja elő, a váltó azonban csak egyirányú retesszel van felszerelve.

A KBSZ javasolja a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak, hogy a kötelezze a pályahálózat működtetőjét Rákosrendező állomás biztosítóberendezésének felülvizsgálatára, valamint a berendezés további üzemeletetésével kapcsolatos kockázat elemzés elvégzésére.

Az ajánlás elfogadása és végrehajtása esetén a Vizsgálóbizottság véleménye szerint az 507 sz. váltót érintő vágányutak esetén a hasonló események bekövetkezésének kockázata jelentős mértékben csökkenthető.

BA2013-764-5-2: A KBSZ Vizsgálóbizottsága a szakmai vizsgálat során azt tapasztalta, hogy Rákosrendező állomáson az állomás kialakítása, az alkalmazott technológia és a rendelkezésre álló, vonatindításra igénybe vehető létszám következtében az F.2. sz. Forgalmi Utasítás „vágányút beállítására”, a „vonatok megállási helyére” és a „vonatok mozdonyvezetőinek felhatalmazása indításra és áthaladásra” vonatkozó szabályai nem tudnak érvényesülni.

A KBSZ javasolja a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak, hogy kötelezze a pályahálózat működtetőjét a vonatkozó szabályok és az infrastruktúrával kapcsolatos kockázat értékelés elvégzésére, és ez alapján a szükséges intézkedések (pl. a jelző szerepének megváltoztatása, vagy „közvetett ” felhatalmazás bevetése) meghozatalára.

Az ajánlás elfogadása és végrehajtása esetén a Vizsgálóbizottság véleménye szerint az állomási munkafolyamatok és az előírt szabályok összhangba kerülnének.