• English (UK)

- Vizsgált események

BA2013-938-5-01A: A Vizsgálóbizottság megállapította, hogy a 2013. november 4-én Hatvan állomáson kisiklott 65822-1 sz. vonatba besorozott járművek közül, a siklásban érintett nyolc kocsi mindegyike, illetve a vonatba besorozott – szúrópróbaként kiválasztott – további hat kocsi közül öt a kerékterhelés-mérés során „NEM MEGFELELŐ” minősítést kapott. A siklott kocsik közül kettőnek a mért qR értékei üzemveszélyes mértékű kopásra utaltak. Az érintett járművek a RailCargoHungaria Zrt. tulajdonában vannak.

A fentiek miatt a Közlekedésbiztonsági Szervezet javasolja a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak, hogy rendelje el a RailCargoHungaria Zrt. tulajdonában álló, 390, 391, 393 melléksorozatú pőre kocsik műhelyi körülmények közötti, rendkívüli ellenőrzését, arra vonatkozóan, hogy a járművek műszaki paraméterei alapján azok biztonságos futása biztosított-e.

Az ajánlás elfogadása és végrehajtása esetén a KBSZ véleménye szerint feltárhatóak a hivatkozott melléksorozatszámú járműveken meglevő, az elvégzett mérések alapján nagy számban előforduló a járművek futásbiztonságát veszélyeztető meghibásodások, s a megfelelő intézkedések megtételével csökkenthető az ezekre a közreható tényezőkre visszavezethető balesetek bekövetkezési valószínűsége.