• English (UK)

- Vizsgált események

BA2013-367-5-01A: A Vizsgálóbizottság az esetet követő helyszíni szemléje során megállapította, hogy a közút-vasút szintbeli keresztezés kialakítása nem felel meg a 20/1984. (XII.21.) KM rendelet 11.§ (1) bekezdésében előírt feltételeknek, mivel a fénysorompó jelzései nem észlelhetőek a kellő módon. A 71 sz. főút és a 29 sz. vasútvonal között vezetett kerékpárút a Balatoni Kerékpáros Körút része. Az idegenforgalmi szezonban jelentős kerékpárforgalmat bonyolít. Érdemesnek tartjuk megvizsgálni annak lehetőségét, hogy a kerékpárút átvezetése a vasúti pályán külön, biztosított átjárón legyen kialakítva.

Ezért a Közlekedésbiztonsági Szervezet javasolja Veszprém Megyei Kormányhivatalnak, hogy vizsgálja meg a Révfülöp és Badacsonytomaj állomások között a 981 sz. szelvényben lévő útátjáró kialakítását, különös tekintettel a kerékpárúton közlekedők biztonságára, a fényjelző készülék láthatóságára a közút és a kerékpárút felől egyaránt, továbbá az útátjáró környékén kihelyezett közúti jelzőtáblák szabályosságát, és a lefolytatott vizsgálat alapján tegyék meg a szükséges intézkedéseket.

A biztonsági ajánlás megvalósításával a hivatkozott közút-vasút szintbeli keresztezésben a meglévő kialakításbeli hiányosságok csökkenthetők, ill. megszüntethetők, s ezzel együtt az átjárót használó kerékpárosok biztonságos átkelésének feltételei biztosíthatók.