BA2011-218-4P-1 A Vb a szakmai vizsgálata során megállapította, hogy a függővitorlázóra szerelt visszatérítő mentőrendszer csak az egyik ülésből volt működtethető.

A Vb javasolja a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatalának, hogy intézkedjen az üzembentartó szervezetek felé, a visszatérítő mentőrendszer bármely ülésből való működtetésének kiépítéséről. A Vb úgy véli, hogy a rendszer kiépítésével az alkalmazásról döntést hozó pilóta - önálló cselekvési lehetőség révén - nem kerül kiszolgáltatott helyzetbe.

BA2011-218-4P-2 A Vb a szakmai vizsgálata során megállapította, hogy az üzembentartó szervezet tisztségviselőjének többségi tulajdonát képező függővitorlázó légialkalmassági tanúsítványát maga az üzembentartó szervezet vezetője - a feltárt hiányosságok ellenére - állította ki. A Vb javasolja a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatalának, hogy a hasonló esetek kiküszöbölése érdekében - üzembentartó szervezetek légijármű tulajdonlása esetén - a légijármű légialkalmasságát a Légügyi Hivatal állapítsa meg.

A javasolt intézkedéstől a Vb azt várja, hogy a megvalósulást követően csökken a repülésre alkalmatlan légijárművek részvétele a légiközlekedésben.