Kategória / Occurrence class:

Serious incident

Dátum / Date:

2014.05.23.

Időpont / LT:

17:08:00

Ország / Country:

Hungary

Helyszín / Location:

LHTL

Sérülés / Airplane damage:

unknown
   

Esemény leírása / Narrative:

Bejelentés szerinti eseményleírás: Leadott repülési terv szerinti útvonalrepülés céljából, 14-es pályairányból történő felszállás közben elemelkedés után 20-30 másodperccel, kb. 2-300' AGL magasságban szokatlan vibrációt, motorrázást és teljesítménycsökkenést észlelt a pilóta, ezért úgy döntött, hogy megszakítja az eljárást és leszáll.
A leszálláshoz egy szűk, leginkább „kismezőként" leírható eljárást választotta, mert ezt ítélte a legbiztonságosabbnak abban a helyzetben. Csökkentve a teljesítményt és a fordulatszámot a vibráció kezelhető mértékűvé vált. A légijármű 1100-1200 láb magasságban 320 fokos irányban repült, amikor a pilóta jelezte a rádióban, hogy rendellenességet észlelve a leszállás mellett dönt. Egy másik, éppen leszálló gép pilótája ezt hallva felajánlotta, hogy átstartol.
Enyhe benzinszag volt érezhető a harmadik forduló előtt, ezért a pilóta levette alap szintre a teljesítményt, majd elkezdte a leszállási eljárás ilyenkor szokásos lépéseinek végrehajtását, azonban a rövid falon süllyedve füst kezdett beszivárogni a kabinba, egyre fokozódó mértékben.
A negyedik forduló után már alig látta a műszereket, s alig kapott levegőt. Elkezdte végrehajtani az ilyen esetre szóló vészhelyzeti eljárás lépéseit, kabinablakot, szellőzést nyitott, rádión megerősítette, hogy gondjuk van és biztosan leszállnak, jelezte a füst tényét. A kapott válasz alapján sűrű fehéres füstöt húzott a repülőgép maga után.
A motort leállítani már nem volt idő, ekkor a pilóta már szinte alig látott ki a gépből a füsttől, majd másodpercek múlva földet ért, majd utasával együtt elhagyta a légijárművet. Meggyőződött arról, hogy a repülőgép nem ég és telefonon értesítette a történtekről az OPS-t, valamint kérte a repülési terv törlését.

Típus / Type:

HOAC AUSTRIA FLUGZEUGWERK WIENER NEUSTADT GMBH
DV-20 KATANA

Lajstromjel / Registration:

HA-DAT

Üzemeltető / Operator:

Hungary
Pannon Air Service Ltd
   

Sérültek / Injuries:

Halálos / Fatal

Súlyos / Serious

Könnyű / Minor

Nem sérült / None

Személyzet / Crew:

0

0

0

1

Utasok / Passenger:

0

0

0

1

Induló repülőtér / Departure airport:

Hungary
LHTL : Tokol (Mil)

Célrepülőtér / Destination airport:

Hungary
LHTL : Tokol (Mil)