A siklóernyők műszaki vizsgálatát a klubok műszaki vezetőik végzik. Munkájukhoz nem rendelkeznek központi adattárral, ami egységesítené az azonos típusú vizsgálatok azonos mérőértékeit.
Ezért:

BA2009-220_1: A KBSZ azt javasolja a Magyar Repülő Szövetségnek, hogy kérjen állásfoglalást a Szabadrepülők Szövetségétől a siklóernyők műszaki alkalmassági vizsgálatok lefolytatásának pontosítására és egységes szabályozók meghatározására.
A javaslat célja, hogy minden műszaki vezető egységes etalon szerint tegye alkalmassá, vagy minősítse alkalmatlannak a vizsgált légijárművet.
Vizsgálati tapasztalat, hogy a sérült olyan eszközt használ, amelynek sem Kezelési Kézikönyve, sem használati utasítása nincs.
Ezért:

BA2009-220_2:
A KBSZ azt javasolja a Magyar Repülő Szövetségnek, hogy kérjen állásfoglalást a Szabadrepülők Szövetségétől a Magyarországon forgalomba hozott siklóernyők műszaki vizsgálatához szükséges típusalkalmassági engedélyek bemutatására, műszaki leírásának és üzemeltetési kézikönyv meglétének kötelezettségére.
A javaslat célja, hogy ne kerüljön olyan repülő eszköz a légiközlekedésbe, amelyet az új tulajdonos akként vesz meg, hogy nem ismeri az általa használt siklóernyő kezelését, esetleg üzembentartása a gyártó javaslatával ellentétes.
Vizsgálati tapasztalat, hogy előfordul olyan műszaki vizsgálat, amelyhez a minősítő nem rendelkezik megfelelő eszközzel, a gyártó által kiadott (az elhasználódásra irányuló) információkkal.
Ezért:

BA2009-220_3: A KBSZ azt javasolja a Magyar Repülő Szövetségnek, hogy kérjen állásfoglalást a Szabadrepülők Szövetségétől a műszaki felülvizsgálatok rendjének betartási feltételeiről.

Biztosítsák a műszaki vizsgákon a gyártó által előírt kötelező vizsgálatokat.

Biztosítsák a műszaki alkalmasságra vonatkozó típusra szabott egységes mérések kivitelezhetőségét.
A javaslat célja, hogy műszaki vezetők részére egységesen előírt paraméterek legyenek elérhetőek. Elejét kell venni annak a gyakorlatnak, hogy az egyik mérő helyen alkalmatlan minősített légijármű egy másik mérőhelyen alkalmasságot kaphat.