A MRSZ üzemben tartásában alapképzést végzı siklóernyıs kluboknak nincs az NKH LI által jóváhagyott Kiképzési Tematika-hoz illeszkedı tankönyve. A tankönyv hiányában a képzést folytató klubok eltérı elméleti és gyakorlati oktatást folytatnak.
Ezért:

BA2009-182_1: A KBSZ azt javasolja a Magyar Repülı Szövetségnek, hogy dolgoztassa ki a siklóernyısök alapképzésének tankönyvét. Annak elkészültéig a siklóernyı szövetség vezetıje nevezze meg és tegye elektronikusan elérhetıvé azon a szakirodalmak jegyzékét, amelyek a lábról induló, csörlı-vontatással induló, illetve a segédmotoros képzés (képzési tematika által elıírt) alapvizsga követelményeinek eleget tesznek.

Az ajánlással egységessé és áttekinthetıvé valamint követhetıvé válna az alap képesítések elméleti és gyakorlati követelménye. A tankönyvi követelmény mérhetıvé tenné a tanuló felé a benne foglaltak teljesítésének mikéntjét és a benne meghatározott feladatok egymásra épültségének fontos, megkerülhetetlen elemeit, azok végrehajtásának módját.

A tankönyv hiánya, az oktatást végzı siklóernyıs klubok eltérı oktatási színvonala valamint a képzık oktatói vizsgáztatása az alapképzettség színvonalának csökkenéséhez vezetett.
Ezért:

BA2009-182_1: A KBSZ azt javasolja a Magyar Repülı Szövetségnek, hogy dolgoztasson ki eljárást a. siklóernyısök (alapfok szintő) központilag szervezett és végrehajtott vizsgáztatására. A vizsgabizottságok által aláírt vizsgadolgozatokat központilag győjteni és 3 évig megırizni szükséges.

A javaslat az eseményt követıen az eseményt vizsgálónak segítene. A vizsgálatban alapkérdés, hogy a sérült személy mikor, milyen színvonalon értette meg a feladatok elméleti kérdéseit és azokat hogyan tudta kérdésre kifejteni. A javaslattal elejét lehetne venni, hogy a sérülést követıen utólag kerüljenek elı azonosítatlan keltezéső és az alapkézséget teljesen mellızı vizsgadolgozatok.