BA2011-163-4P-1A A vizsgálat során a Vb azt tapasztalta, hogy a balesetet szenvedett repülőgép farokcsúszójának kialakítása illetve az üzemszerű igénybevételből adódó rajta lévő sérülések olyanok voltak, amelyek lehetővé tették, hogy abba idegen tárgy, többek között a földön fekvő csörlőkötél beleakadjon.

A Vb javasolja az NKH LH-nak, hogy hívja fel az üzembentartó szervezeteket, hogy az általuk üzemeltetett farokcsúszós gépeken a farokcsúszók állapotát vizsgálják felül és azt rendszeresen ellenőrizzék. Minden olyan kialakításokat, vagy hibákat szüntessenek meg, amelyek idegen tárgyak beakadását teszik lehetővé különös figyelemmel a csörlőkötélre.
Az ajánlás remélhető elfogadása és üzemeltetők általi végrehajtása esetén a csörlőkötél vagy egyéb idegen tárgy farokcsúszóba történő beakadásának kockázata megszűnik.

Az azonnali biztonsági ajánlást a NKH LH a 652/2/2012 ikt számú 2012. márc 14 én érkeztetett levelében elutasította, amelyet követően a Vb megbeszélést tartott az NKH LH részvételével. A megbeszélést követően követően a KBSZ a biztonsági ajánlást a kiadott ZJT ben megerősítette.

Az NKH LH a 6386162012 ikt. számú 2012. júl. 30 írt válaszlevelében a BA-t elutasította.

A Vizsgálóbizottság a Zárójelentés-tervezet kiküldése után birtokába került gyártói dokumentáció alapján a fenti biztonsági ajánlást nem javasolja fenntartani, hanem új biztonsági ajánlás kiadását javasolja a KBSZ-nek.

Szakmai vizsgálat lezárásaként hozott biztonsági ajánlás

BA2011-163-4P-2 A Vizsgálóbizottság a szakmai vizsgálat során beszerezte az érintett típus gyártói dokumentációjának azon részét, amely tartalmazza a farokcsúszó koptató felületének pontos kialakítását. Az eseményben érintett repülőgép farokcsúszója korábban, egy be nem határolható időpontban javításra került, az új farokcsúszó cseredarabot a gyártó vagy annak be nem azonosítható beszállítója biztosította, amely a korábbi darabtól kis mértékben ugyan, de eltért. Eltérés a farokcsúszó koptató felületének kialakításában mutatkozott melynek eredményeképpen annak kiálló peremében a csörlőkötél beakadhatott ezzel veszélyes helyzetet teremtve. A Vizsgálóbizottságnak információ illetve azonosító jelzések hiányában nem áll módjában megállapítani, hogy az eseményben érintett légijárművön található farokcsúszó koptató lemez milyen gyártó által lett bevezetve. Tekintettel arra, hogy az érintett légijármű típus kifutóban van, a jövőre nézve a problémát megoldja, ha az üzemeltetők a Vizsgálóbizottság javaslatának megfelelően mellőzik ezek használatát.

A Közlekedésbiztonsági Szervezet javasolja az Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatalának, gondoskodjon arról, hogy az érintett típus hazai üzembentartói csak olyan kialakítású farokcsúszóval rendelkező repülőgéppel repülhessenek, amely a gyártói darabrajz szerinti kialakítású és nem rendelkeznek a be nem azonosítható gyártó által biztosított darabokon található veszélyes peremrésszel amelyben idegen tárgy vagy csörlőkötél beakadása megvalósulhat.

Az ajánlás remélhető elfogadása és végrehajtása esetén a csörlőkötél vagy egyéb idegen tárgy veszélyes kialakítású farokcsúszóba történő beakadásának kockázata jelentős mértékben lecsökken.