BA2013-036-4P-1 A vizsgálat során megállapítást nyert, hogy a 13R futópályára vonatkozó szabvány műszeres megszakított megközelítési eljárás nem biztosítja az előírásoknak megfelelő elkülönítést a 13L futópályáról induló forgalomtól.

A Közlekedésbiztonsági Szervezet javasolja a HungaroControl Zrt.-nek, hogy tervezze át a 13R futópályára vonatkozó szabvány műszeres megszakított megközelítési eljárást, vagy vezessen be olyan munkatechnológiai korlátozást, mely a 13L futópályáról történő felszállás lehetőségét (a felszállási engedély kiadását) a 13R futópályára érkező forgalomtól függővé teszi.

Az ajánlás elfogadása és végrehajtása esetén a Vb véleménye szerint biztosítható, hogy a 13R futópályáról szabvány műszeres megszakított megközelítési eljárást végrehajtó repülések nem kerülnek konfliktusba a 13L futópályáról felszálló repülésekkel.

BA2013-036-4P-2 A vizsgálat során megállapítást nyert, hogy a 13L futópályáról induló forgalmat a légiforgalmi szolgálat az esemény során figyelmen kívül hagyta, melyhez hozzájárulhatott, hogy szokványos munkapozícióban a 13L futópálya küszöb kiesik az ADC irányító látóteréből.

A Közlekedésbiztonsági Szervezet javasolja a HungaroControl Zrt.-nek, hogy térfigyelő kamera (vagy ezzel egyenértékű más eszköz) segítségével biztosítsa a 13L futópálya küszöb és környékének képét az ADC irányító látóterében.

Az ajánlás elfogadása és végrehajtása esetén a Vb véleménye szerint biztosítható, hogy a 13L futópálya ADC irányító látóterén kívül eső részén történő cselekmények nem kerülik el a légiforgalmi szolgálat figyelmét.

BA2013-036-4P-3 A vizsgálat során megállapítást nyert, hogy a 13L futópályára érkező PH-JFH repülőgép esetében az ASMGCS rendszer már az előtt megváltoztatta a repülőgép radar címkéjét levegőben lévő repülőgép kijelzésről földön lévő repülőgép kijelzésre, mielőtt a repülőgép ténylegesen földet ért volna.

A Közlekedésbiztonsági Szervezet javasolja a HungaroControl Zrt.-nek, vizsgálja felül az ASMGCS rendszer, le- és felszálló légijárművek radar címkeváltására vonatkozó beállításait.

Az ajánlás elfogadása és végrehajtása esetén a Vb véleménye szerint elkerülhető, hogy az ADC irányító tévesen értelmezze az adott légiforgalom helyzetét.