BA2010-190-4P-1

A Vizsgálóbizottság az elmúlt év baleseteinek vizsgálata során azt tapasztalta, hogy a siklórepülők, - esetenként képzés közben is - gyakran szenvednek balesetet olyan repülőeszközzel, amelynek nincs meg a jogszabályokban előírt érvényes műszaki alkalmassága. Ezért:

A KBSZ javasolja az NKH LH -nak, hogy tegyen megfelelő intézkedéseket annak érdekében, hogy a siklórepülők repülőeszközei rendelkezzenek a jogszabályokban előírt műszaki alkalmassággal.

Az ajánlás elfogadása és végrehajtása esetén a Vizsgálóbizottság véleménye szerint csökkenhet azoknak a baleseteknek a száma amelyeknél a műszaki alkalmatlanság nem bizonyítható, de el sem vethető.

BA2010-190-4P-2

A Vizsgálóbizottság az elmúlt év baleseteinek vizsgálata során azt tapasztalta, hogy a siklórepülőket esetenként olyan szervezetek képezik amelyeknek nincs meg a jogszabályokban előírt oktatási engedélye. Ezért:

A KBSZ javasolja az NKH LH -nak, hogy tegyen megfelelő intézkedéseket annak érdekében, hogy a siklórepülő képzést csak olyan szervezetek végezhessenek, amelyek rendelkeznek a jogszabályokban előírt engedélyekkel.

Az ajánlás elfogadása és végrehajtása esetén a Vizsgálóbizottság véleménye szerint csökkenhet azoknak a növendékeknek és pilótáknak a száma, akik oktatásra nem jogosított szervezettől kapták képzésüket.