BA2010-151-4P-1: A esemény során a MEDI11 helikopter nem alkalmazta a HungaroControl és az OMSZ Légimentő Kht. között érvényben lévő együttműködési megállapodás szerint előírt „REDCROSS” kódszót, amely egyik feltétele volt annak, hogy számára a légiforgalmi szolgálat elsőbbséget biztosítson. Az eseménnyel összefüggésben felmerült az is, hogy az OMSZ Légimentő Közhasznú társaságnál, a HungaroControllal korábban kötött, az esemény idején már hatályát vesztett együttműködési megállapodás van forgalomban.

A Vb javasolja az OMSZ Magyar Légimentő Nonprofit Kft. részére, hogy tartson ismeret felújító oktatást a légijármű vezetők részére a HungaroControllal kötött hatályos együttműködési megállapodásról.

Az intézkedéstől a Vb azt várja, hogy az OMSZ légijárművei sürgősségi feladataik végrehajtása során a hatályos együttműködési megállapodásban foglaltak szerint üzemelnek a HungaroControl által ellenőrzött légterekben.

BA2010-151-4P-2: A vizsgált eseményen kívül a KBSZ repülésbiztonsági adatbázisában több olyan eset is szerepel, amikor polgári, vagy katonai légiforgalmi szolgálatok a sürgősségi feladatot, ellátó légijárműveket nem tudták hatékonyan és biztonságosan kezelni és számukra elsőbbséget biztosítani. A Vb ezért biztonsági ajánlás kiadását kezdeményezi, mert a biztonságos és gyors mentőrepülést a légiforgalmi szolgálatok és a sürgősségi feladatot ellátó légijármű személyzetek gördülékeny együttműködésével az ország egész területe felett biztosítani kell. A HungaroControl és az OMSZ Légimentő Kht. között létrejött megállapodás kétoldalú, és nem biztosítja az egész ország területe feletti együttműködést a légiforgalmi szolgálatok és a sürgősségi feladatot ellátó szervezetek között.

A Vb javasolja a közlekedésért felelős miniszternek, hogy a nemzetközi eljárásokkal összehangoltan, a 14/2000. (XI.14.) KöViM rendeletben határozza meg a sürgős, élet mentésével kapcsolatos valamint a kutató-mentő repülések Budapest FIR-ben történő végrehajtásának speciális szabályait.

A Vb az intézkedéstől azt várja, hogy országos szinten olyan egységes szabályok illetve eljárások kerülnek bevetésre, amelyek a sürgősségi repülések más légi forgalommal szemben elsőbbséget élvező, gyors és biztonságos végrehajtását teszik lehetővé.

BA2010-151-4P-3: A Vb álláspontja szerint a sürgősségi repülések koordinálása annak fontossága miatt a fentebb említett BA2010-151-4P-2 biztonsági ajánlásban javasolt jogszabály módosításáig is szabályozást igényel.

A Vb javasolja az NKH LH részére, hogy mind polgári mind állami vonatkozásban kezdeményezze szakmai megállapodás kidolgoztatását és megköttetését a légiforgalmi szolgáltatást biztosító és a sürgősségi repüléseket végreható szervezetek között annak érdekében, hogy a sürgősségi repüléseket az érintettek egyeztetett, szabványos eljárások szerint tudják végrehajtani.

A Vb az intézkedéstől azt várja, hogy a sürgősségi repülések biztonságos és hatékony kezelésére vonatkozó szakmai szabályok országosan, minden polgári és katonai légiforgalmi szolgálatoknál egységesen kerülnek alkalmazásra addig is, míg az egységes jogszabály módosítása hatályba nem lép.

BA2010-151-4P-4: Az esemény során a légi járművek elkülönítését – elmondása alapján - az ADC látás útján hajtotta végre. A Vb álláspontja szerint a megvalósult forgalmi helyzetben, az adott távolságról a légijárművek helyzetének és mozgásának látás útján történő pontos megítélése, illetve az elkülönítés ilyen módon történő biztosítása csak jelentős hibalehetőséggel, kétséges biztonsággal volt megvalósítható az ADC munkahelyéről.

A Vb javasolja a HungaroControl részére, hogy határozza meg azokat a feltételeket, (például a repülőgépek legnagyobb távolsága a repülőtértől, időjárási körülmények, forgalmi helyzet, vagy az elkülönítés legkisebb mértéke) melyek teljesülése esetén az ADC irányító jogosult egymásra mérvadó légijárművek látás  útján történő elkülönítésére.

A Vb az intézkedéstől azt várja, hogy az ADC irányítók a légijárművek látással történő elkülönítését csak olyan körülmények között alkalmazzák, amely esetekben a biztonságos elkülönítés ezzel a módszerrel minden kétséget kizáróan biztosítható.