SZAKMAI VIZSGÁLAT MEGSZÜNTETÉSE

 

A Közlekedésbiztonsági Szervezet (továbbiakban: KBSZ) a légi-, a vasúti és a víziközlekedési balesetek és egyéb közlekedési események szakmai vizsgálatáról szóló 2005. évi CLXXXIV. törvény (a továbbiakban: Kbvt.) 7. § (1) bekezdése alapján 2022-0657-4 eseményszám alatt szakmai vizsgálatot indított a 2022. május 27. napján, Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren történt súlyos repülőesemény okának feltárása céljából.

Az eseményben érintett légijármű:

  • típusa: Airbus A321
  • üzembentartója: Wizz Air Hungary Zrt.
  • lajstromjele: HA-LZE

 

Esemény leírása

A Wizz Air Hungary HA-LZE lajstromjelű, Airbus A321 típusú repülőgépén a kora esti órákban a felszálláshoz gurulás közben egy utas mobiltelefonjának Li-ion akkumulátora kigyulladt. A kabinszemélyzet a Li-ion akkumulátor tüzek oltásához rendszeresített tűzoltó készülékkel a tüzet eloltotta. A járat az állóhelyre visszagurult. Az utasokat leszállították, személyi sérülés nem történt. A műszaki személyzet a légijárművet ellenőrzés után üzemképesnek minősítette.


Tett intézkedések

A Közlekedésbiztonsági Szervezet Kbvt 9. §-a alapján adatgyűjtést végzett, amely során megvizsgálta a rendelkezése álló információkat, valamint az eset helyszínén adatokat és fényképfelvételeket gyűjtött be a karbantartó szervezet szakembereitől. Az adatokat és a körülményeket értékelve az ügy a Közlekedésbiztonsági Szervezet részéről további intézkedést nem igényel, ezért a szakmai vizsgálatot megszüntetem.


Budapest, 2022. június 1.