Légiközlekedési balesetvizsgáló konferencia Budapesten

 

 

2022. április 5-e és 7-e között három jelentős nemzetközi légiközlekedési balesetvizsgáló szervezet tartotta meg éves rendes konferenciáját Budapesten. A találkozó helyszíne a margitszigeti ENSANA hotel, házigazdája pedig az Innovációs és Technológiai Minisztérium Közlekedésbiztonsági Szervezet volt.

A találkozó első napján került sor az Európai Polgári Repülési Konferencia Balesetvizsgáló Szakcsoportjának (ECAC ACC) ülésére. Ezt a találkozót - és így a teljes rendezvénysorozatot - Dr. Mosóczi László úr, az ITM Közlekedéspolitikáért Felelős Államtitkára nyitotta meg, aki beszédében rámutatott a balesetvizsgálók munkájának fontosságára, és kiemelte, hogy a rendezvénynek kiemelt fontosságot ad az, hogy a COVID-19 világjárvány miatt a balesetvizsgálóknak az elmúlt három évben nem volt lehetőségük személyes tapasztalatcserére.

Minden bizonnyal ennek is köszönhető volt az, hogy a rendezvényt nagy érdeklődés kísérte, az ECAC ACC ülésén személyesen 68-án vettek részt, illetve további 15-én webes felületen követték azt. Államtitkár úr a beszédében rámutatott arra is, hogy nagy megtiszteltetés számunkra az is, hogy első alkalommal került sor arra, hogy a repülés területén három jelentős nemzetközi balesetvizsgáló szervezet közösen tartsa meg konferenciáját. Az ülésen a tagállamok képviselőin kívül részt vettek az ICAO, az EASA, az EUROCONTROL, a Bizottság, az IATA, az AIRBUS, az ATR, a ROLLS ROYCE, a SAAB és a SAFRAN képviselői is.

A három nemzetközi szervezet közül az ECAC ACC már harmadik alkalommal tartotta hazánkban az ülését, az Állami Légiközlekedési Balesetvizsgálók együttműködési fóruma (MASI) és a Légiközlekedési Balesetvizsgálók Európai Társasága (ESASI) azonban első alkalommal látogatott el hazánkba. A MASI ülésére az első napon délután, szintén az ENSANA Hotelben, az ECAC ACC-től lekülönítetten került sor, amelyen részt vettek a HM ÁLBO, a hazai állami légiközlekedési balesetvizsgáló szerv képviselői is. Az ESASI ülésére a találkozó második, és harmadik napján, a hotel nagytermében került sor, közel 120 fő jelenlétében.

A második nap elején ünnepélyes aktusra került sor. A Közlekedésbiztonsági Szervezet régóta szeretett volna csatlakozni a Légiközlekedési Balesetvizsgálók Nemzetközi Társaságához (ISASI), illetve annak európai szervezetéhez, az ESASI-hoz. A szervezet elnöksége közvetlenül a találkozó előtt értesítette a magyar balesetvizsgáló szervet arról, hogy elfogadták a KBSZ kérelmét, és a tagjaik közé fogadják a Szervezetet. Az ünnepélyes bejelentésre az ESASI ülésének kezdetén került sor. Ennek során Robert Carter úr, a szervezet alelnöke tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy a KBSZ a szervezet tagjává vált, és átadta az elnök gratuláló-, és a magyar balesetvizsgáló szervezetet a tagjaik közé fogadó levelet dr. Becske Lorándnak, a KBSZ vezetőjének.

Az érintett szervezetek vezetői a konferenciát rendkívül sikeresnek értékelték, külön kiemelték a szervezési munkálatokat, és köszönetet mondtak a magyar balesetvizsgáló szervezetnek a befektetett munkáért. Az Európai Polgári Repülési Konferencia (ECAC) főtitkára titkárságának vezetője utólag levélben is megköszönte a konferencia kimagasló színvonalú megszervezését, és lebonyolítását.

 

Budapest, 2022. április 7.