Kategória / Occurrence class:

Serious incident

Dátum / Date:

2012.12.07.

Időpont / LT:

11:20:00

Ország / Country:

Hungary

Helyszín / Location:

Budapest/Ferihegy

Sérülés / Airplane damage:

none


Esemény leírása / Narrative:

Bejelentés szerinti eseményleírás: Egy tűzjelző adó működésbe hozta a tűzoltó rendszert, a TWR kommunikációs hálózata elázott, működésképtelen. Járatok köröznek. 11:50 - reptérzár

2012. december 7-én helyi idő szerint 10:50-kor lyukat fedeztek fel LHBP TWR fűtő- és szellőzőrendszer egyik hőcserélőjén, a forró víz elárasztotta a torony alagsorát. A forró gőz aktiválta az automatikus tűzoltórendszer bizonyos elemeit. Szükség volt a 10kV-os nagyfeszültségű kábel lekapcsolására (áramtalanítására), mivel a betáplálás az elárasztott alagsorban található. Ennek következtében a torony minden (elektromos)redszere áram nélkül maradt, kivéve a légijárűvek és a torony közötti rádiókapcsolatot. A hatóság ezért úgy határozott, hogy lezárja a repülőteret.
Ebben az időben négy légijármű tartózkodott a környező légtérben, amelyek a megközelítés különböző fázisaiban voltak. Egy járat leszállási elsőbbséget kért és kapott, míg a többit kitérő repülőtérre küldték. A jó időjárási körülményeknek köszönhetően a torony bezárása nem jelentett közvetlen repülésbiztonsági kockázatot. Az energiaellátást  másnap, helyi idő szerint 6:45-kor állították vissza, a repülőteret 2012.december 8-án mobil generátorok használatával és korlátozásokkal újranyitották.
A TWR energiaellátásának teljes mértékű helyreállítása folyamatban van.


Típus / Type:


-

Lajstromjel / Registration:

-

Üzemeltető / Operator:

-

Sérültek / Injuries:

Halálos / Fatal

Súlyos / Serious

Könnyű / Minor

Nem sérült / None

Személyzet / Crew:

0

0

0

0

Utasok / Passenger:

0

0

0

0

Induló repülőtér / Departure airport:

LHBP

Célrepülőtér / Destination airport:

LHBP