A HungaroControl Zrt. Repülésbiztonsági osztálya által készített Gyorsértékelés az alábbi biztonsági ajánlásokat tartalmazza:

BAÜ2007-199-4_1:
Javasoljuk a magyarországi járatók újabb típusaira koncentrálva összeállítani egy előadást, például „Típusismeret felfrissítő” címen. A légijárművek kararakterisztikái alapján ismertetni mind a tájékoztató, mind pedig a légiforgalmi irányító állománnyal az újabb, és frissítésképpen a régebbi típusok, a légiforgalmi irányítás és tájékoztatás szempontjából fontos légijármű-paramétereket.

BAÜ2007-199-4_2: Javasoljuk a munkatechnológiai előírások egyértelművé tételét, illetve kiegészítését. A munkatechnológia készítése során javasoljuk megfontolni, hogy a Kézikönyv ACC munkatechnológia fejezetének 1.4.1.5.1 pontjának FIS igényeit figyelembe véve építsék be a FIS munkatechnológiai előírásokba. Javasoljuk továbbá, hogy a II. Rész 1. fejezetének 1.2.12.1 pontja 7. bekezdésének 3. alpontjának zárójeles megjegyzését töröljék, mert az félreértelmezhető. Ezt a feladatot a FIS részlegvezető szervezésében a repüléstájékoztató kollégák és LESZOTO szakemberek együttműködésével javasoljuk megvalósítani. A Kézikönyv a FIS-re vonatkozó fejezetének átszerkesztésekor javasoljuk a 2b pont utolsó bekezdésében megfogalmazott véleményt is figyelembe venni.

BAÜ2007-199-4_3: Az eseményt javasoljuk ismertetni mind a repüléstájékoztató, mind pedig az APP-s állomány részére.

BAÜ2007-199-4_4: Az operatív állomány és a műszaki szolgálatok vezetői dolgozzanak ki olyan eljárási rendet, amely biztosítja, hogy az operatív szolgálatok hang- és képrögzítése minden munkahelyen folyamatosan megvalósuljon, illetve ne üzemeltessenek olyan munkahelyet, ahol nem működik a rögzítés funkció.

Az eset kapcsán hozott üzembentartói biztonsági ajánláson túl a KBSZ az alábbi biztonsági ajánlásokat adja:

BA2007-199-4_1: A Vb javasolja a HungaroControlnak, vizsgálja felül a repüléstájékoztató személyzetek gyakorlati ismereteit, illetve a vonatkozó képzési és követelmény rendszereket a MATIAS rendszer működtetése tekintetében.